اگر نوجوانتون مدت زیادی رو صرف فضای مجازی میکنه، بهش یاد بدید که ...
اگه بچه نوجوان دارید خواهشا نوشتههای امروزم رو با دقت مطالعه کنید. چون در مورد سه تا نکته در خصوص نحوه تفسیر اتفاقات در فضای مجازی به در خواهم گفت تا دیوار بشنوه.
دوستان، به بچههاتون یاد بدید که اگه قرار باشه ساعتهای طولانی سرشون تو موبایلشونه و زمان بیشتری پای شبکههای مجازی بگذرونن، با سرعت بیشتری به موجودات بدبین و نگرانی بدل میشن! بهشون بگید اگه قرار باشه مدام پای موبایل تون باشید، ممکنه به مرور به این باور برسید که ظاهرا چیزی جز بوی چرک و کثافت از انسانیت باقی نمونده، چون هر جا پا میذارن، سر و کله یه کامنت بی ادبانه، جر و بحثهای احمقانه، توهین و فحاشیهای وقیحانه و دایرکتهای گستاخانه پیدا میشه. بهشون بگید اینجوری به این نتیجه برسن که ظاهرا کل سیاره زمین پر شده از احمقهای نق نقوی حق به جانبی که هر چی از ذهنشون میگذره رو بلافاصله تایپ می کنن! اماااااااا نکته مهم اینجاست: اونا باید بدونن همه واقعیت اونی نیست که تو فضای مجازی می بینن، بهشون بگید که آدمهای خیلی کمی مسبب این حجم از ناهنجاریها هستن و نباید همه رو به یه چشم ببینن. به عنوان مثال: محققهای دانشگاه استنفورد تو تحقیق اخیرشون نشون دادن ۷۴٪ جدالها، بی احترامیها، قشقرق به پا کردنها در فضاهای مجازی، تنها توسط ۱٪ از کاربران ایجاد میشه، جالب اینجاست که این قصه منحصر به فضای مجازی نیست: ۱٪ آدمها، مسئول وقوع ۶۳٪ از جرایم هستن، همونطور که ۳٪ از پزشکها، مسبب پنجاه درصد خطا در تشخیص و درمان غلطن و همونطور که درصد خیلی خیلی کوچیکی از آقایون، عامل اکثر تجاوزهای جنسی به شما میان. پس نکته اول، وظیفه شما اینه که به بچههاتون گوشزد کنید بخش کوچیکی از انسانها مزخرف و عوضین و نباید این بخش کوچیک رو به همه تعمیمش بدن.
و اما نکته دومی که باید براشون جا بندازید چیه؟ بهشون بگید تو زندگی روزمره عموما از هر صد نفر، یک نفر آدم شارلاتان و داغونیه که میتونه گوه بزنه به باورتون از انسانیت. تا اینجا درست؟ یعنی از هر صد نفر یه نفر قشنگ یه آشغال عوضیه! سی سال پیش، هم داستان دقیقا همین بوده هاااا با این تفاوت که اون موقع آدمها، نهایتا با ۲۰ نفر در روز سر و کار داشتن، پس احتمال اینکه چند روزی بدون رو به رو شدن با یکی از این آدمهای مزخرف سر کنن، خیلی زیاد بوده. اما حالا چی؟ اونا باید بدونن به برکت وجود شبکههای اجتماعی، روزانه با صدها تا هزاران نفر رو به رو هستن، در نتیجه شانس روبرو شدن با آدمهای عوضی هم بیشتره، ولی این اصلا به این معنی نیست که تعداد ادمهای آشغال کله زیاد شده، بلکه دامنه معاشرت اونا خیلی خیلی بیشتر شده! پس نکته دوم، بهشون تاکید کنید که بیشتر آدمها خوبن فقط ما کمتر ازشون خبردار میشیم.
نکته سوم، اثر و اهمیت اتفاقات، گفتهها و واکنش های منفی برای ذهن، خیلی بیشتر از مثبت هاست؛ به این معنی که ما منفی ها رو با شدت بیشتری تجربه میکنیم. به همین دلیل، اگر پنجاه نفر از عکس جدید پروفایل تون تعریف کنن و یک نفر حالت گوشهای شما رو مسخره کنه، اونقدر به هم میریزید که ترجیح میدید کلا اون عکس رو از صحنه روزگار حذف کنید. پس اینکه ذات بشر بیشتر جذب منفی ها میشه اصلا به این معنی نیست که همه چی منفیه، منفی ها تو ذهن بیشتر جا خوش می کنن!