مبنای علاقه و تمایل ما به معاشرت با دیگران به خاطر چه چیزی میتونه باشه؟

بر اساس این پژوهش مبنای علاقه و تمایل ما به معاشرت با دیگران شباهت ظاهری آنها به چهره های آشنایی است که از قبل می شناسیم.
روابط عاطفی روابط بین فردی
یک‌شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹
۱۸۱
181

دکتر سارا وروسکی Sara Verosky استاد دپارتمان روانشناسی دانشگاه پرینستون یه تحقیق عجیبی داره که قول میدم اگه یکم حوصله به خرج بدید و مطالب رو تا به انتها بخونید و وسط کار خسته نشید و دست از مطالعه‌شون نکشید، اخر داستان بابت چیزی که یاد گرفتید کیف می‌کنید.

مبنای علاقه و تمایل ما به معاشرت با دیگران بخاطر چه چیزی می تونه باشه؟

در مرحله اول به شرکت کننده ها الکی گفتن که ما می خوایم تاثیر چهره های مختلف بر روی شما رو بررسی کنیم. بنابراین یک سری چهره به شما نشون داده میشه و شما باید بر اساس حس درونی تون مشخص کنید کدوم چهره قابل اعتماده و کدوم غیر قابل اعتماده!

اول کار اومدن چند تا چهره رو نشون دادن و هر شرکت کننده نظرش رو در مورد قابل اعتماد بودن و نبودن اونها اعلام کرد. در ادامه اومدن پایین هر تصویر جملاتی اضافه کردن که بار معنایی مثبت، منفی یا خنثی داشت.

اون سه تا تصویر، همین چهره ها بودن...

اون سه تا تصویر، همین چهره های بالا بودن که هر کدومشون با یه عبارتی توصیف شدن. پایین یکی شون نوشتن که ایشون به تازگی از زندان آزاده شده و اتهامش تلاش برای اقدام به قتل بوده! پایین اون یکی یه جمله خنثی مثل اینکه فلانی یک شغل ثابت داره و به تازگی به عضویت تیم کاراته شهرش در اومده، اضافه کردن و تصویر بعدی با یه جمله مثبت توصیف شد مثل اینکه فلانی یه شغل عام المنفعه راه اندازی کرده که مزایای اون رو به کودکان کار اختصاص داده!

در ادامه کار، مدام عکس ها رو نمایش می دادن و پشت بندش پایین هر عکسی توضیحاتی در مورد اون چهره ها نشون می دادن تا از این طریق شرکت کننده ها بتونن چهره قابل اعتماد رو از چهره غیر قابل اعتماد تشخیص بدن!

ایشالا تا اینجای کار رو درست متوجه شده باشید که داستان تا الان چطور پیش رفته، چون ماجرا از اینجا به بعد تازه شروع میشه.

در مرحله بعد اومدن یک سری چهره جدید در معرض دید شرکت کننده ها قرار دادن، مجددا چهره ها یا به تنهایی ارائه می شدن یا همراه با توصیفات رفتاری. بعد از شرکت کننده ها خواستن چهره جدید رو از لحاظ میزان "قابل اعتماد بودن" ارزیابی کنن. اما یه نکته مهمی این وسط وجود داشت، چهره های جدید به وسیله نرم افزار و به صورت کاملا ماهرانه ای شبیه چهره های مرحله اول طراحی شده بودن!

ردیف بالا چهره های مرحله اول بود و ردیف پایین چهره های مرحله دوم!

نتایج خیلی شگفت انگیز بود! آدم ها در مرحله دوم اصلا به جملاتی که زیر تصاویر جدید ظاهر می شد توجهی نشون نمی دادن! حالا شاید بپرسید پس قضاوتشون بر اساس چی بود؟ اشرف مخلوقات فقط و فقط بر اساس شباهت چهره های جدید با چهره های قبلی دست به قضاوت می زد! یعنی اگر چهره جدید شبیه به چهره آشنایی بود که تو مرحله قبل با جملات منفی همراه شده بود؛ چهره جدید هم به عنوان "فردی بد" مورد قضاوت قرار می گرفت و اگر چهره جدید شبیه به چهره آشنایی بود که در مرحله قبل با جملات مثبت توصیف شده بود؛ چهره جدید هم به عنوان "آدم خوب" مورد قضاوت قرار می گرفت حتی اگر پایین تصویرش طرف متهم به قتل شده بود!

مثلا در عکس بالا اگه تصویر شماره ۱ تو مرحله اول به عنوان یه قاتل معرفی شده بود و بر غیر قابل اعتماد بودنش تاکید شده بود، چهره شماره ۲ صرفا به خاطر شباهتش به تصویر بالا غیر قابل اعتماد توصیف می شد حتی اگه پایین عکس ازش به عنوان یه خیر و حامی حقوق کودکان کار یاد میشد!!!

محققان این پژوهش اعتقاد دارن این یافته ها اهمیت زیادی در زمینه انتخاب فرد مناسب در رابطه عاطفی داره. ممکنه شما دختری باشید که رابطه عاطفی بسیار خوبی با پدر خودتون دارید و اوند مرد بسیار خوب و احساسی و کار درستی در نظر می گیرید! خب تا اینجا همه چی خوبه اما باید مراقب باشدی که چه کسی رو دارید برای رابطه انتخاب می کنید، چون ممکنه اون فرد جدید تنها از نظر قد و هیکل و چشم و ابرو شبیه پدر شما باشه ولی هیچ تضمینی وجود نداره که اخلاق، وفاداری و گرمی عاطفیش هم به پدر شما کشیده بشه!

تازه ماجرا به اینجا ختم نمی شه، برعکس اونم صادقه! ممکنه شما پدری تندخو و خیانتکار داشتید که هیچ رابطه عاطفی خوبی هم باهاش نداشتید، من هیچ مشکلی با این ندارم که دائما عاشق پسرای سکسی و سیکس پک دار میشید، اما باور کنید اینکه فردی که سر راه شما قرار می گیره شباهت ظاهری با پدر شما نداره؛ اصلا دلیل خوبی نیست که اخلاق و رفتارش هم با ایشون فرق داشته باشه! گرفتی چی شد؟!

۱۸۱
#شباهت #معاشرت #روابط_عاطفی #روابط_بین فردی